Video: Over DuckDuckGo en andere Google alternatieven bij EditieNL (RTL4)

Bij EditieNL over de zoekmachine DuckDuckGo

Vandaag was ik, met Danny Mekic, kort in de uitzending van EditieNL over Google en alternatieven voor Google naar aanleiding van Google’s eigen zoekcursus Power Searching with Google. Onderstaande besprak ik met de redactie, waarvan uiteindelijk een klein deel de uitzending (te zien via RTL XL) heeft gehaald.

Google wordt gezien als een portaal naar het web, echter Google indexeert niet het gehele web. We zien dus slechts een deel van het web door de ogen van Google. Daarnaast krijgen we altijd maar 1000 resultaten te zien. Probeer maar eens door te klikken in de beloofde 2 miljoen resultaten. Wat Google bijvoorbeeld niet indexeert zijn databases die je benadert via zoekopdrachten, zoals een bibliotheekcatalogus of een telefoongids, of die door middel van een wachtwoord gesloten zijn.  Ook indexeert Google slechts een deel van Twitter en een heel klein deel van de walled garden, de afgesloten omgeving van Facebook, waar Google alleen de publieke status updates en pagina’s van groepen kan indexeren. Bing krijgt meer toegang tot Facebook data, zoals de Facebook Likes, omdat ze een deal gesloten hebben met Facebook. Bing gebruikt deze Like data om de zoekopdrachten te personaliseren, als je vrienden de nieuwe Batman Liken krijg je dat te zien als je zoekt naar deze film.

Google, Bing en Yahoo, de grote drie zoekmachines, gebruiken allerlei data om zoekopdrachten te personaliseren, waarbij gegevens, waaronder je zoektermen, je IP adres, het nummer dat je computer heeft op een netwerk, cookies en je zoekgeschiedenis worden uitgewisseld en vaak opgeslagen. Een goed alternatieve search engine die geen gebruikersgegevens opslaat is DuckDuckGo. Deze search engine bewaart geen persoonlijke identificeerbare data. Hierdoor kan DuckDuckGo in tegenstelling tot Google niet de zoekgeschiedenis van de gebruiker gebruiken voor persoonlijke resultaten. Het is ook een goede manier om personalisatie tegen te gaan, om meer universele resultaten te krijgen. Een ander goed alternatief is ixquick dat zichzelf “the world’s most private search engine” noemt. Meer over alternatieve zoekmachines vind je in het artikel “Private: some search engines make money by not tracking users” op Ars Technica.

 

4 thoughts on “Video: Over DuckDuckGo en andere Google alternatieven bij EditieNL (RTL4)

  1. Pingback: Anne Helmond
  2. Pingback: Paul van Buuren
  3. Pingback: Janneke Adema
  4. Pingback: Paul van Buuren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *