Google VS Microsoft. De strijd om de standaard in zoekmachineland

Samenvatting

Google is op dit moment de onbetwiste marktleider in zoekmachineland en deze positie lijkt onaantastbaar. De vraag is echter of dit wel zo is. Microsoft introduceerde onlangs zijn vernieuwde zoekmachine Live Search waarmee de aanval op de dominante positie van Google wordt ingezet. Deze strijd doet denken aan de browseroorlog uit de jaren negentig toen Microsoft met de introductie van Internet Explorer toenmalig marktleider Netscape binnen enkele jaren de markt uit drukte. De browseroorlog was een standaardisatie-oorlog die van Internet Explorer de standaard browser maakte. Dit paper zal argumenteren dat er wederom sprake is van een standaardisatie-oorlog, zowel opnieuw in de browsermarkt als in de zoekmachinemarkt. Tevens zal worden aangetoond dat de browser en de zoekmachine tegenwoordig zodanig geïntegreerd zijn dat de uitkomst van deze standaardisatie-oorlog grote gevolgen kan hebben voor de internetgebruiker. Door middel van een historische analyse van de eerste browseroorlog met betrekking tot de gebruikte concurrentietactieken zal getracht worden een beeld te schetsen van de mogelijke scenario’s van de huidige oorlog in de zoekmachinemarkt.

PDF logo small Google VS Microsoft. De strijd om de standaard in zoekmachineland

One thought on “Google VS Microsoft. De strijd om de standaard in zoekmachineland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *